Een dag als alle andere - maar dan anders

Veel gezinnen in Maassluis zijn afhankelijk van de voedselbank voor hun wekelijkse boodschappen. Teveel als je het mij vraagt, maar daarom ben ik juist zo blij dat de voedselbank er is. En ook nu tijdens de coronacrisis doen de vrijwilligers van de voedselbank zoveel als ze kunnen.

Het vraagt heel wat om nog op een veilige manier open te gaan: vrijwilligers en bezoekers moeten altijd 1,5 meter afstand bewaren. Buiten is met stoepkrijt en pionnen een rij gemaakt. Al snel blijkt dat geen luxe: de rij is de hele middag onwijs lang. We vragen mensen hoelang ze hebben staan wachten: 3 kwartier, een uur, “maar ik had me erop ingesteld, dus het geeft niet”. Iedereen heeft begrip voor de maatregelen, niemand klaagt. En bovendien schijnt de zon.

“Heb je wel genoeg tassen bij je?”

Er is goed over de route in de loods aan de P.J. Troelstraweg nagedacht. Toevallig hebben ze een tijdje terug een extra loods tot hun beschikking gekregen van WelzijnE25: daardoor kunnen de spullen beter verspreid worden en is er een aparte in- en uitgang. Daarnaast worden de boodschappen bij een aantal kwetsbare mensen thuisgebracht. Medewerkers van de gemeenten helpen hierbij, dat is nog eens betrokken!

Joke Cats houdt bij de ingang iedereen tegen en stuurt één-voor-één mensen de route in. “Heb je wel genoeg tassen bij je?” Vraagt ze meerdere keren. Die heb je nodig, omdat er gigantisch veel gedoneerd is door bedrijven, restaurants en inwoners! Ik merk dat de coronacrisis iedereen raakt. Daardoor blijven er veel verse producten over, maar zijn mensen ook extra bereid om anderen te helpen.

Aan vrijwilligers dan ook geen gebrek. Ik vond het mooi om te zien hoeveel jongeren hielpen bij het uitpakken van kratten paprika’s of bij het inpakken van tassen. Overal stonden flesjes desinfectiemiddel voor de vrijwilligers. De Etos kwam zelfs nog extra flesjes brengen: alle beetjes helpen. Iedereen controleerde of je wel je handen volgens de instructie waste. De weken ervoor hadden ze ook al maatregelen genomen vanwege het coronavirus, nog voordat supermarkten strengere regels invoerden.

Het is heel warm om te zien hoeveel mensen Joke bij voor- of achternaam kent. Het korte persoonlijke gesprekje bij het wachten voor de ingang is bijna net zo waardevol als de boodschappen die verdeeld worden. Vorige week bleek dat ouders het moeilijk vonden om hun kinderen bezig te houden nu iedereen thuiszit. Daarom worden er speciaal tips voor ouders en opdrachten voor kinderen uitgedeeld. Ook de oproep op facebook om spelletjes en puzzels in te zamelen leverde veel hulp van Maassluizers op. Aan het eind van de route door de loods mochten mensen wat uitzoeken om het thuis gezellig te houden.

De rij wachtenden buiten werd nog niet korter. Vrijwilligers liepen langs om te zorgen dat iedereen onderling genoeg afstand hield. Ook deelden ze water uit, want in de zon warmde het flink op. In de middag meldde de handhaving zich bij de loods. Niet om te vragen hoe het ging met de hulp, maar om klachten uit de buurt door te geven. Omwonenden hadden foto’s van de wachtrij gemaakt en naar handhaving gestuurd: de voedselbank zou de 1,5 meter afstand in de rij niet goed handhaven.

Waarschijnlijk hadden ze bij de foto’s niet gezegd dat de vrijwilligers dit streng in de gaten hielden. De handhaving kon hierbij niet helpen, want “we zijn maar met zijn tweeën voor 35.000 inwoners”.

Dat er zo weinig handhaving is vind ik zorgelijk. De komende weken wordt de rij bij de voedselbank waarschijnlijk alleen maar langer. We zitten nog midden in de crisis en de voedselbank is er voor iedereen: als je nu in de knel komt, kun je zonder vragen op vrijdag langskomen. Hoeveel ZZP'ers zitten op dit moment zonder inkomen? Hoeveel ondernemers moesten hun zaak sluiten? In Maassluis staan we ook voor hen klaar: met financiële hulp, maar ook met hulp bij de voedselbank.

Het is daarom enorm belangrijk dat de voedselbank open blijft, de vrijwilligers zorgen dat ze niet ziek worden en de mensen langs kunnen blijven komen. Daarvoor kunnen ze alle hulp gebruiken: van vrijwilligers, van bedrijven en van de gemeente.

Nieuws